Tänkte det kunde vara kul att börja filma lite mer när jag är ute och åker. Jag vill inte filma med mobilen utan jag vill filma med min actionkamera eller med min vanliga kamera. Eftersom jag filmar själv så kommer det bli en massa video som behöver klippas bort när jag kommer hem sen. Inget som jag sett som ett problem förrän idag, men det har mer med programvara att göra.

Det var riktigt svårt att hitta ett vettigt program som jag inte behövde betala för. Testade några program på surfplattan men dom la till en massa skit i videon. Reklam och sånt. Programmen jag hittade för Windows var otroligt begränsade om man inte betalade. Det gick i princip inte att göra nåt alls i gratisversionen. Och jag vill inte betala för programvara i dagsläget då jag inte vet hur mycket eller hur ofta jag vill filma. Testade program efter program och allt blev bara skit.

Vände mig till min Linuxdator och började söka i pakethanteraren. Där fanns programmet OpenShot. Ett klassiskt program från den underbara världen av öppen källkod. Fullt fungerande program, bra funktioner och hyfsat lätt att använda. Inga konstiga begränsningar eller påtvingande av reklam. Bara att öppna programmet, importera filen och sen börja arbeta. Som vanligt så är det Linuxvärlden som räddar en. Programmet finns även för Windows så att jag kan sitta och arbeta med en större skärm och på en kraftigare dator.

Oavsett hur mycket jag kommer filma framöver så kommer jag hålla mig till OpenShot. Det går bra att klippa i en fil, sammanfoga flera klipp, göra övergångar mellan olika klipp, lägga till effekter med mera. Vad mer behöver man egentligen? Varför betala för dyra program som inte gör mycket mer än vad dom här programmen gör som kommer från öppen källkodsvärlden?